Een goed binnenklimaat op uw werkplek, waarom?


'Pfff, wat warm, ik heb er hoofdpijn van', 'Ik heb het juist koud!', 'Brrr.. bij mij tocht het' en 'Wat is het benauwd'. Eén van bovenstaande klachten heeft u ongetwijfeld wel eens gehoord, of misschien wel zelf uitgesproken.

We nemen het meestal voor lief en gaan gewoon door. Maar ondertussen zijn we ons niet bewust van de negatieve invloed die een gebouw kan hebben op onze gezondheid.

We besteden ongeveer 80%* van onze tijd in een gebouw, dus dan is het wel prettig als het binnenklimaat in de gebouwen goed, of beter gezegd, gezond is. 
Maar wanneer is een gebouw nu gezond? 

Er zijn tal van zaken die invloed hebben op het binnenklimaat van bijvoorbeeld een kantoor, dit hangt niet alleen samen met goede ventilatie. In onderstaand schema hebben we acht kenmerken genoteerd die bijdragen aan een gezonder en groener kantoor. Zoals je ziet, hangt het niet alleen samen met een goede luchtkwaliteit en ventilatie, maar heeft zelfs het interieur nog invloed op de gezondheid, het welzijn en de productiviteit in kantoren. Ik hoor je denken, wat maakt het nou uit of ik een flexibele werkplek, of een verstelbaar bureau heb. Daar gaat mijn productiviteit toch niet van omhoog?!
Nou, sinds kort beschik ik over een verstelbaar bureau en ik zweer erbij. Heerlijk die afwisseling en die actieve houding.

Afijn, de luchtkwaliteit en ventilatie staat natuurlijk niet voor niets op plek nummer 1. In het onderzoeksrapport Health, Wellbeing & Productivity stelt de World Green Building Council dat een goede luchtkwaliteit tot een productiviteitswinst en gezondheidsvoordeel kan leiden van 8 - 11%. Oftewel gebouwen zijn de sleutel tot gezondheid en productiviteit van uw medewerkers.
Men zegt wel eens: meten is weten. Nu kun je natuurlijk zelf gemakkelijk de temperatuur meten, maar het wordt al lastiger om te bepalen wat de luchtvochtigheid is, of er sprake is van tocht of misschien wel koudeval.

Koudeval? Wat is dat hoor ik u denken.

Koudeval is een verschijnsel dat optreedt wanneer warme lucht bij bijvoorbeeld een grote glazen gevel of grote raampartijen afkoelt en vervolgens 'naar beneden valt'. Hierdoor lijkt het alsof er continu een soort tocht over de vloer loopt. Er zijn in de bouw ontwerprichtlijnen ter voorkoming van koudeval. 

Zoals je bij kenmerk 1 kunt lezen, bevatten gezonde kantoren een lage concentratie aan CO₂, Vluchtige Organische Stoffen en ander verontreinigende stoffen, evenals voldoende ventilatievouden. Dit vergt tijdig goed ingeregelde ventilatie- en klimaatbeheersingsinstallaties, maar ook het tijdig schoonmaken van de ventilatiekanalen en het vervangen van de filters. Wist je dat een slecht schoongemaakte luchtbehandelingskast een bron is van stof en ziektekiemen? Denk er maar eens over na dat deze stof en ziektekiemen zo via de ventilatie bij jou binnen komt op kantoor.

Dit is nog maar een greep uit de vele zaken die invloed hebben op het binnenklimaat. En zoals je ziet, is het niet een kwestie van een thermometer ophangen en meten maar.
Jouw buurvrouw heeft misschien wel meer last van het blazen van de airco dan jij. Of je buurman zit bij het raam en heeft meer behoefte aan koelte dan jij. Weer een andere collega heeft dagelijks hoofdpijnklachten en een ander heeft last van branderige ogen. Hoe gek het ook klinkt, ook daar moet rekening mee gehouden worden.

Ik kan me voorstellen dat het zo langzamerhand een beetje begint te duizelen al deze voorbeelden. Om het een stukje gemakkelijker te maken, hebben wij de gratis Klimaatscan in het leven geroepen. Wij gaan u gewoon helpen om een groener en gezonder binnenklimaat te realiseren.

Anno 2017, willen we toch allemaal graag een groen en gezond binnenklimaat?!


*World Green Building Council (2014) Health, Wellbeing & Productivity in Offices
 Dutch Green Building Council, Gezondheid, Welzijn & Productiviteit in Kantoren

Melanie Belt woensdag 02 augustus 2017