Lui achterover hangen?!


'Binnen tien jaar zullen we hier een lege parkeerplaats hebben en komen we niet meer met onze eigen auto naar het werk!' Ik hoor het mijn leidinggevende nog zeggen. En tot op de dag van vandaag verbaas ik me daar nog over. Ik zal je vertellen dat er zelfs al een digitaal platform voor bestaat. Je kunt je hier op aanmelden, een auto voor laten rijden, deze vervoert je naar de plaats waar je naartoe moet en hetzelfde doe je voor de terugweg. Doordat je over een account beschikt op dit digitale platform, gebeurt de betaling automatisch en hoef je zelfs daar geen handelingen meer voor te verrichten.

Mijn mond valt nog steeds open als we het er weer eens over hebben. Laatst spraken we over een chip die je inslikt en die jou bijvoorbeeld het euforische gevoel van Valentino Rossi kan geven als hij een race wint. Het lijkt wel alsof we spreken over een science fiction film. Dat kan toch nooit?!
Toch zit het er zeker wel aan te komen. Kijk alleen al maar naar de snelheid van de digitalisering:Maar wat betekent dit dan voor ons vak? Kunnen we in de toekomst lui achterover hangen en doen robots dan ons werk?! Goede stof om over na te denken. Het is tenslotte toch de toekomst en als je mee wil, dan moet je ook mee doen.

En dat doen wij bij Top Installatiegroep. In de vorm van DIM-tech: een klein clubje collega's waaronder ik zei de gek, die brainstormen over de toekomst binnen ons vakgebied. Van zelfbesturende bedrijfsbussen, het beïnvloeden van DNA van de techniek tot chips die we in een klimaatinstallatie stoppen om storingen vroegtijdig te tackelen, nog vóór de klant er hinder van ondervindt.

Ik hoor je denken: 'Wat? Doe even normaal, zo ver is het nog niet'. Zo ver is het vandaag misschien nog niet, maar een heel bekend persoon zei ooit eens:
'Als je doet wat je altijd doet, krijg je wat je altijd kreeg'. Dus als je niks doet, verandert er ook niks en ben je wellicht te laat voor de toekomst. Dezelfde persoon zei ook: 'Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal!' 

Wij laten het logische denken daarom even voor wat het is en wanen ons in een wereld waar alles kan. En hou ons in de gaten, u kunt zo maar weer eens van ons horen! 

Bron: http://media-publications.bcg.com/BCG_Technology_Advantage_April_2015.pdf 

Melanie Belt woensdag 30 augustus 2017