Operatiekamer 5 is gereed


Donderdagochtend 7.30 uur:

‘Zijn we soms op de OK beland?’ ‘Wie is de volgende patiënt?’ ‘Gaat u maar liggen, de chirurg komt zo bij u.’

Er worden heel wat grapjes gemaakt deze ochtend.

Wat is nu het geval.. we hebben nieuwe verlichting gekregen in onze kantoren. Geen Heerlijk Helder Heineken, maar Heerlijk Helder Licht. Alhoewel ‘Heerlijk’ misschien niet de juiste omschrijving is, gezien de reacties die vanochtend en zelfs vanmiddag in de pauze nog klonken. Sommige collega’s zweren dat ze nu geen bril meer nodig zijn.

We hebben op ons kantoor LED-verlichting gekregen van Polaroid met lichtkleur 840, 4000 kelvin. Vooraf is er gekeken in welke vorm de LED-verlichting op al onze kantoren kan worden toegepast. Zo is er voor deze lichtkleur gekozen, omdat deze het beste daglicht effect geeft.

Verlichting is erg belangrijk op de werkplek. Dagelijks moet je namelijk voldoende dag- c.q. kunstlicht krijgen. Dit heeft namelijk invloed op je bioritme. Het is zelfs zo dat in de ARBO wetgeving een daglichtnorm staat beschreven waaraan arbeidsplaatsen moeten voldoen en in de NEN-EN 12464-1 staat eenzelfde norm, uitgedrukt in lux. Lux is de eenheid van verlichtingssterkte. Zo moeten de werkplekken voldoen aan de minimale eis van 500 lux. Naast deze lux, wordt er ook gekeken naar de CRI, Color Rendering Index. Deze index bepaalt de kleurweergave en deze geeft vervolgens weer aan hoe natuurgetrouw de kleuren kunnen worden waargenomen. De minimale eis is 80 CRI.

Goede LED-verlichting kan net het verschil maken tussen een vermoeid gevoel, of juist alertheid, energieloos of juist productief. Wat veel mensen niet weten, of niet over nadenken, is dat verlichting een grote invloed heeft op onze gezondheid. Uit een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen blijkt dat licht een positieve invloed heeft op de geestelijke gesteldheid. Het blijkt dat proefpersonen die een tijd in een goed verlichte ruimte hebben gezeten, minder last hebben van depressieve buien en een slecht humeur.*

Je bent ’s ochtends meteen alert, verlichting geeft energie, iets wat volgens mij op de maandagochtend goed van pas komt.

Uiteraard zijn de besparingen die de LED-verlichting met zich mee brengen ook erg belangrijk. Forse besparingen in energie- en onderhoudskosten en tegelijkertijd het welzijn van het personeel en de productiviteit vergroten, twee vliegen in één klap!

Het is inderdaad wel eerst even een dagje wennen. Je waant je ineens in een wereld vol licht. Ik ga er volgens mij nog niet harder van typen, maar merk wel dat de hoeveelheid licht prettig is. Het voelt eigenlijk alsof je in ‘gewoon’ daglicht aan het werk bent. Met een beetje inlevingsvermogen voelt het alsof je buiten aan het werk bent, alleen het zeebriesje en de cocktail ontbreken nog.

* Bron: door Anouk Tijssen 11-06-2008 Wereldomroep.nl

Melanie Belt maandag 10 juli 2017